Home > > Barangolás az Őrségben

Barangolás az Őrségben

Barangolás az Őrségben
Az Őrség csodái

Please select tour information

Prices
Please note that our prices include transfer and that they may vary according to the special features if each tour. The below prices are indicative, you will receive your personal quotation upon submitting your request.
  Tours of Budapest
  Half Day Full Day
1-2 person 120 € 180 €
3-6 person 180 € 220 €
     
  Tours of Hungary
  Full day
1-2 person 220 € - 380 €
3-8 person 260 € - 460 €
     
     

Tour description

Őrségi barangolásunk első megállója Szentgyörgyvölgy, ahol az ország legnyugatabbi, legkésőbb épült festett mennyezetkazettás, különleges hangulatú, megkapó szépségű, népies megoldásokat tartalmazó temploma található. Ebben a festői szépségű falucskában érdemes meglátogatni Csótár Rezső fazekasmestert is, aki szívesen beavatja vendégeit az agyagformálás rejtelmeibe. A házi pálinkakóstoló után, mindenki próbára teheti ügyességét, és korongozhat kedvére.

Velemér híres műemléke a Szentháromság tiszteletére szentelt katolikus templom. A XIII. század végén épült, a késő román és kora gótikus stílus jegyeit egyaránt magán viselő épületet Aquila János 1377 körül készült freskói tették világhírűvé. A templombelső varázslatos félhomályában egy skolasztikus ikonográfiai programot közvetítő, páratlan képegyüttesben gyönyörködhet a látogató. A falakon látható jelképek és szimbolikus képek a nap járásának megfelelően megvilágosodó és elhalványuló, összefüggő és működő rendszert alkotnak. Az egyes képek a naptári dátumokhoz, a nap óráihoz és a vallásos értékrend elemeihez (bűnökhöz és erényekhez) köthetők. E természeti, művészeti és gondolati elemekből komponált szakrális rendszer évszázadok óta működik.

Következő állomásunk Magyarszombatfa  Ebben a falucskában is sok évszázados hagyománya van a fazekas mesterségnek, jelenleg 15-20 fő gyakorolja a gölöncsérséget. A Fazekas Múzeumban egy jellegzetesen parasztiparos háza táját, életformáját szemléltetve láthatók azok a korongok és edényféleségek is, amelyek a XIX. század végétől a XX. század közepéig Szombatfán és környékén készültek. A falucska másik érdekessége egy öko kecskegazdaság, ahol megismerkedhetünk a sajtkészítés folyamatával, az állatok minden napos életével, megtanulható a sajttálak készítése, valamint a sajt és bor harmóniája.  A gödörházi falurészen álló református harangláb 1790-ben készült. A "szoknyás" fazsindelyes épületet egy nemesnépi ácsmester készítette.

Szalafő a legarchaikusabb őrségi település. Nyolc, egymástól távol eső szerből áll, amelyek legszebbikre  Pityerszer, ahol eredeti helyén, falumúzeum formájában láthatóak a népi építészet szép emlékei, a „kerített ház”, az „emeletes kástu”, a „füstösház” és a kontyos ház.

 

Ár: 8.100.- HUF/fő (autóbusszal, idegenvezetéssel)

A túra min. 15 fő jelentkezése esetén indul.


Ask a question about this tour

We will respond as soon as possible Leave your number if you would like assitance by phone Barangolás az Őrségben Please ask your question in English if possible